Azure Depolama’ya Azure Depolama’dan Veri Aktarımı Nasıl Yapılır?
Azure Depolama’ya Azure Depolama’dan Veri Aktarımı Nasıl Yapılır?
Bu makale yazısında Azure Storage’da bulunan dosyaların nasıl aktarılacağını ve Azure Storage’a nasıl veri aktarımının yapılabileceğini açıklayacağım.
Verileri Azure Depolama içine veya dışına taşımak için çeşitli seçenekleriniz vardır. Hangi seçeneği belirlediğiniz, veri kümenizin boyutuna ve ağ bant genişliğinize bağlıdır.
Veri taşıma türleri
Veri aktarımı çevrimdışı veya ağ bağlantısı üzerinden yapılabilir.
Veri boyutu: Aktarımı yapılacak verilerim boyutu
Aktarım sıklığı: Tek seferde veya aralıklarla düzenli verir aklımı
Ağ: Ortamınızın veri aktarımı için kullanılabilir bant genişliği
Gönderilebilir cihazları kullanarak çevrimdışı aktarım
Eğer ortamınızın ağ altyapısı verilerinizi çevrimiçi olarak buluta yüklemeye yetecek kapasitede değilse veya yapınızı kesintiye uğratacak şekilde bir yükleme işlemi gerçekleşecek ise Microsoft’un size bir disk veya güvenli bir özelleştirilmiş cihaz gönderir. Bu cihazlar aşağıdaki gibidir.
Data Box Disk
Data Box
Data Box Heavy
Kendi diskleriniz
Verilerinizi bu cihazlara kopyaladıktan sonra bu cihazları Azure’a gönderebilirsiniz. Bu veriler şifrelenerek güvenli bir şekilde depolanır.
Ağ aktarımı
Eğer ağ altyapınız yeterli ve süreçlerinizi kesintiye uğratmadan geçiş yapabilecek durumdaysanız çevrimiçi olarak Azure’a yükleyebilirsiniz.
Grafik arabirim
Azure Depolama Gezgini gibi bir grafik arabirim aracı veya Azure portalında web tabanlı bir keşif aracıyla birlikte ara sıra yalnızca birkaç dosya aktarıyorsanız veya veri aktarımını otomatikleştirme yapmayacaksanız bu seçenekleri uygulayabilirsiniz.
Komut dosyasıyla veya programatik aktarım
Kendi geliştirdiğiniz yazılım araçlarını kullanabilir veya doğrudan Azure’nin REST API’lerini/SDK’larını kullanabilirsiniz. Kullanılabilir araçların listesi: AzCopy, Azure PowerShell ve Azure CLI’dır.
Programatik arayüz için: .NET, Java, Python, Node/JS, C++, Go, PHP ve Ruby için SDK’lardan birini kullanabilirsiniz.
Şirket içi cihazlar
Microsoft tarafından size veri fiziksel veya sanal bir cihaz verilerek şirket içinden veri aktarımını gerçekleştirebilirsiniz. Bu cihazlar sık kullanılan dosyaları önbelleğine alarak size hızlı cevap vermesi sağlanır. Bu cihazlardan fiziksel olanı Azure Stack Edge’dir. Sanal cihaz ise Data Box Gateway’dir. Her iki cihazda şirket içiinde kalıcı olarak çalışır ve ağ üzerinden Azure’a bağlanır.
Yönetilen veri işlem hattı
Azure Data Factory ile çeşitli Azure hizmetlerini, şirket içi veya ikisinin birleşimi arasında düzenli dosya aktarımı yapar. Veri işlem hatlarını ayarlamak, yönetmek, analiz, taşıma ve dönüştürmek için kullanılabilir.
Azure NetApp Files
Azure NetApp Files, NFS ve SMB birimleri sağlar. Verileri hizmete taşımak için herhangi bir dosya tabanlı kopyalama aracını kullanabilirsiniz.
NetApp, SaaS tabanlı bir çözüm olan NetApp Cloud Sync sunar . Çözüm, NFS veya SMB verilerini Azure NetApp Files NFS dışa aktarmalarına veya SMB paylaşımlarına çoğaltmanıza olanak tanır.
Şirket içinden Azure NetApp Files’a veri taşıma gereksinimleri aşağıdaki gibidir:
- Azure NetApp Dosyalarının hedef Azure bölgesinde kullanılabilir olduğundan emin olun.
- Kaynak ile Azure NetApp Files hedef birim IP adresi arasındaki ağ bağlantısını doğrulayın. Şirket içi ve Azure NetApp Files hizmeti arasında veri aktarımı, ExpressRoute üzerinden desteklenir.
- Hedef Azure NetApp Dosyaları birimini oluşturun.
- Tercih ettiğiniz dosya kopyalama aracını kullanarak kaynak verileri hedef birime aktarın.
SimpliX Teknoloji olarak, Azure depolama tarafına Azure depolamadan veri aktarımı yapmak veya daha fazla bilgi edinmek ve teknik danışmanımızla ortak bir toplantı gerçekleştirmek için info@simplix.com.tr adresimiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.