Websitenizi AWS üzerinde Maliyet Avantajları ile Yönetin!

AWS Üzerinde Website Barındırma

Kuruluşunuza ait website servislerinizi AWS üzerinde barındırarak hem maliyet avantajı hem de iş sürekliliğiniz için esneklik sağlayabilirsiniz. AWS  ortamınız için birçok avantaj sağlaması yanı sıra mevcut website yapınız için AWS üzerinde entegre hizmetler ile ortamınızın bütünlüğünü kolaylaştırabilirsiniz. Birçok servis ile entegre çalışarak iş ortamınızın esneklik açısından performans hacmini yüksek tutar ve yönetim kolaylığı sağlar.

Route 53 servisi ile websitenizin DNS yönlendirmelerini ölçeklenebilir hale getirip düşük gecikmeli yönlendirmeyle güvenilir ortam sağlayabilirsiniz. Website ortamınızın trafiğini Route 53 servisi ile kolay kontrol ve Pratik yönetim panelleri ile websitenize hızlı erişim sağlayabilirsiniz.

Ortamınıza bir servis eklemek veya bir tool satın almayı düşündüğünüzde aklınıza en önemli ve ilk gelen sorunun maliyet açısından ne kadar ekonomik veya uygun şeklinde sorular ile kafanızda karışıklıklar oluşabilir. AWS, servislerinin yaygın kullanılabilir ve piyasa içerisinde yüksek maliyet dezavantajları ile karşı karşıya kalan BT ekipleri için sağladığı maliyet avantajları ile bir nebze olsun yüz güldürmeyi başarıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz durumları göz önünde bulundurarak, AWS üzerinde, ortamınızın düşük gecikmeli DNS yönlendirmeleri, websiteye hızlı erişim, entegre hizmetler ile Pratik yönetim ve maliyet avantajlar ile kullanmamamız için herhangi bir sebep bulunmuyor. Temel açıdan websitenizin AWS üzerinde barındırılması avantajlarından ve performans sürekliliğinden bahsettiğimize göre bu işlemleri AWS üzerinde nasıl sağlayabilirsiniz?

Mevcut yapınızdaki websitenizi AWS üzerinde barındırmak için öncelikle AWS Console üzerinde S3 servisine gelip bir Bucket oluşturmamız gerekiyor. Oluşturucağımız bu Bucket üzerinde website hizmetinin temel olarak depolama hizmeti göreceğini ayarlayacağız.

Console üzerinde Search tabından Storage/S3 kısmına geliyoruz.

Resim-1

Gelen ekranda, sağ tarafta bulunan Create bucket butonuna tıklıyoruz.

Resim-2

Create bucket kısmında S3 servisimiz için bir Bucket oluşturacağız. Bu ekranda Bucket name kısmına oluşturulucak olan Bucket’a bir işim belirliyoruz ve Object Ownership kısmında, bu Bucket üzerinde farklı hesapların erişimi olmaması için seçeneği ACLs disabled şeklinde varsayılan olarak bırakıp ilerliyoruz.

Resim-3

Block Public ekranında varsayılan olarak Block all public access işaretli olarak gelecektir. Burada genel olarak AWS Console’a public üzerinden eriştiğimiz için ilgili Bucket üzerinde bu seçeneği işaretli bırakırsak Bucket’a erişim sağlayamayız. Ilgili seçeneğin işaretini kaldırıp Bucket Versioning kısmında Disable ediyoruz. Burada bu seçeneği Enable eder isek Bucket üzerinde basit kurtarma operasyonları sağlayabiliriz.

Resim-4

Ekranı aşağı kaydırdığımızda Encryption (şifreleme) politikaları ile işlemler sağlayabiliriz. Burada varsayılan olarak gelen seçeneklerde değişiklik yapmadan Create bucket butonu ile Bucket oluşturuyoruz.

Resim-5

Ilgili Bucket oluştuktan sonra S3 ekranında görüntüleyebilirsiniz.

Resim-6

Sırada website veritabanı dosyalarımızı artık tam anlamıyla bu Bucket içerisine gömmek için işlemlerimizi yapabiliriz. Ilgili Bucket üzerine tıkladıktan sonra Properties ekranına tıklıyoruz.

Resim-7

Properties ekranında, ekranı biraz aşağı kaydırdığımzda Static website hosting servisini göreceksiniz. Işlemlerimiz bu kısımda sağlamak için ilgili kutucuğun sağ üst köşesinde bulunan Edit butonuna tıklıyoruz.

Resim-8

Edit ekranında, Static website hosting seçeneği varsayılan olarak Enable gelecektir. Burada işlemlerimizi Hosting type alanında Host a static website seçeneği ile tamamlayacağız. Index document ve Error document kısımlarına ilgili websitemizin index dosyasının ismini giriyoruz ve burada opsiyonel olarak bir error dosyası da ekleyebiliriz. Işlemler tamamlandıktan sonra değişikliklerimizi kaydedip ekrandan ayrılıyoruz.

Resim-9

Tekrar Buckets ekranına döndükten sonra Object tabına geliyoruz ve websitemizin index dosyasını yüklemek için Upload butonuna tıklıyoruz.

Resim-10

Test ortamımız için basit bir index.html dosyası hazırladık. Bu makale ve demo içerisinde index.html dosyası ile ilerleyeceğiz. Dosyayı Add files kısmından upload ediyoruz.

Resim-11

Buckets ekranında Object tabına geldiğimizde index.html dosyasının upload edilmiş olduğunu görüntüleyebiliriz.

Resim-12

Yapmamız gereken tek bir işlem kaldı ve bu işlem websitemizin genel erişimi için izin verilmiş olmasıdır. Genel erişime izin vermek için Buckets ekranında Permissions tabına geliyoruz ve bizleri aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor. Bu ekranda sağ kısımda işaretli bulunan Add new statement seçeneği ile hazır bulunan izinleri görüntüleyebiliriz. Kolaylık olması açısından aşağı ekleyeceğimiz izinin JSON formatını ekliyorum. Bu format içerisinde yapmanız gereken tek işlem your-bucket-name kısmına websitenizin dosyalarını temel alan S3 Bucket ismini yazmanız gereklidir.

{ “Version”: “2012-10-17”, “Statement”: [ { “Sid”: “PublicReadGetObject”, “Effect”: “Allow”, “Principal”: “*”, “Action”: “s3:GetObject”, “Resource”: “arn:aws:s3:::your-bucket-name/*” } ] }

Buradaki değişiklikleri tamamladıktan sonra aşağıda bulunan Save Changes butonu ile işlemleri tamamlıyoruz.

Resim-13

Artık websitemiz erişilebilir ve çalışır durumda. Websitemize erişmek ve control etmek için işlemlerimize başladığımız noktaya, Buckets/Properties/Static website hosting alanına dönüyoruz.

Bu ekrana geldiğimizde S3 servisi kolaylık ve erişilmesi basit olması açısından websitenin Endpoint URL bilgisini aşağıdaki gibi sizlere verecektir. Yapmanız gereken tek işlem bu URL üzerine tıklamak olacaktır.

Resim-14

Aşağıdaki ekranda sizler için hazırladığımız basit index.html dosyası içerisinde bulunan veritabanı dosyasının website halidir.

Resim-15

SimpliX Teknoloji olarak, AWS üzerinde websitenizi nasıl barındıracağınız daha detaylı öğrenmek, AWS S3, Route 53 veya benzeri konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve teknik danışmanımızla ortak bir toplantı gerçekleştirmek için info@simplix.com.tr adresimiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.